Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025, στο πλαίσιο του μαθήματος του κυρίου Γρηγόρη Φαρμάκη με θέμα «a la carte restaurant service», πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εκπαιδευτική προσομοίωση περιστάσεων Service μεταξύ των σπουδαστών του 1ου έτους του Κολλεγίου και των σπουδαστών του τμήματος Hotel Management ΣΑΕΚ HOT51. Οι σπουδαστές του 1ου έτους είχαν την ευκαιρία να υποδυθούν τους πελάτες σε μια πλήρη προσομοίωση λειτουργίας εστιατορίου, που προσέφερε μια εξαιρετική ευκαιρία μάθησης μέσα από πρακτική εμπειρία.
Η εκπαιδευτική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν το παίξιμο ρόλων (role play), το οποίο επιτρέπει στους σπουδαστές να εξασκήσουν τις ικανότητές τους σε ρεαλιστικές συνθήκες, αναλαμβάνοντας διαφορετικούς ρόλους και καταστάσεις. Κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης, οι συμμετέχοντες εστίασαν σε βασικά θέματα του service στο εστιατόριο, όπως οι γενικοί κανόνες συμπεριφοράς του προσωπικού, οι σωστοί τρόποι μεταφοράς των πιάτων και οι διάφορες κατηγορίες φαγητών.
Η εκπαίδευση κάλυψε επίσης σημαντικά θέματα όπως ο τρόπος παράθεσης και τα απαιτούμενα σκεύη, η προετοιμασία για την παράθεση φαγητών και νερού, ενώ αναφέρθηκαν και ειδικές ορολογίες του χώρου, όπως οι όροι mise en place (προετοιμασία για την κουζίνα), deparassage (καθαρισμός των πιάτων μετά την υπηρεσία), κονσομέ και γκασπάτσο. Αυτές οι πρακτικές έννοιες και τεχνικές διασφαλίζουν την ομαλή και επαγγελματική λειτουργία ενός εστιατορίου, προσφέροντας εξαιρετική εκπαίδευση στους σπουδαστές.
Η δράση αυτή αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη και άρεσε πολύ σε όλους τους συμμετέχοντες. Τα σχόλια από τους σπουδαστές ήταν θετικά, καθώς πολλοί εκτίμησαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν σε πραγματικές συνθήκες όσα διδάχθηκαν θεωρητικά. Για το λόγο αυτό, η προσομοίωση του service φαίνεται ότι θα επαναληφθεί και στο επόμενο εξάμηνο, αυτή τη φορά με τους σπουδαστές του 2ου έτους, προσφέροντας ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για εξάσκηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων στον τομέα του service στο εστιατόριο.